divendres, 30 de març del 2012

L'origen de l'odi

L'odi entre els pobles és una pesta que ens amarga la vida. Però d'on ve aquest odi? La resposta és que l'odi molt sovint té uns orígens que ens farien riure si les seves conseqüències no fossin tan dures. Però també hi ha raons profundes i justificades per l'odi.
Aquest és el cas del meu pare. Odia els bavaresos i és absolutament justificat. Sigueu llegint i ho entendreu. Però compte, què no os contagieu!

El meu pare va criar-se a prop de les ribes del mar bàltic, a l'estat federal de Slesvig-Holstein.
Resulta que llavors, a principis dels any 1950, les vacances, en la seva regió, sempre començaven aviat, al juny i acabaven al juliol. I molt sovint passava que durant aquesta època el temps era fastigós. El meu pare i els seus amics es desesperaven i suplicaven a la capa dels núvols d'obrir-se i deixar pas a uns quants raigs de sol. Però res no ajudava.
Ennuvolat i plujós el temps, desesperat i rabiós, el meu pare.

I en la memòria del meu pare està gravat com en una cinta dels d'abans el fet de què a l'agost, quan començava el col·legi, sortia el sol i pujaven les temperatures.
Això ja seria greu, però encara més greu era anar a la platja a última hora de la tarda – desprès de fer els deures, es clar – i topar-se amb aquesta gent feliç, bronzejada, bromejant en aquest accent inaguantable del sur.
Esclarissat i assolellat el cel, alegres i jocunds els estiuejants – bavaresos.

Quan el meu pare m'explica aquesta tragèdia i injustícia, encara avui, 60 anys desprès, la seva cara s'envermelleix i els seus ulls llagrimegen de ràbia.

Amb els anys, el seu odi es va anant afeblint. Al final fins i tot reconegué que el seu cunyat bavarès no era del tot mala persona i jugava amb la seva neboda bavaresa. Aquest procés de reconciliació culminà en un viatge familiar a Baviera quan jo tenia deu anys. (Per cert, feia sol durant tot el viatge.)
Però encara al meu pare es retorcen els ulls quant veu un presentador o polític bavarès a la tele i li brillen quan perd el Bayern de Munic.

Epilog
Queda per esbrinar com és que als anys 1950, els junys i juliols eren plujosos de malson i els agosts assolellats de postal.
Mala sort? - No existeix la mala sort.
Memòria selectiva? - No comenceu a dubtar de la memòria del meu pare!
Ha d'haver-hi una altra raó. I aquesta és evident:
L'Slevig-Holstein de la postguerra estava enfonsat de refugiats, però gairebé sense indústria. L'única sortida era el turisme. Doncs, s'havia de fer el que es podia per a atraure estiuejants. Així havien d'assegurar-se que les gotes de pluja destinats a l'estiu ja caiguessin al juny i al juliol.
Per la desgràcia de la mainada autòctona, però pel be d'aixecar el país.
Llavors, al final queda demostrat que és la política que sembra l'odi.

4 comentaris:

  1. A veure, Marc. M'ha agradat molt la història (tens molta gràcia escribint), però he vist unes petites coses que podries millorar (i ja et dic d'entrada que el meu català no és perfecte ni molt menys):

    A la introducció que fas, quan dius: " si les seves conseqüències no fossin tan durs. Però també hi ha raons profunds i justificades per l'odi. Això és el cas del meu pare", hauries de dir-ho com segueix: " si les seves conseqüències no fossin tan dures. Però també hi ha raons profundes i justificades per l'odi. Aquest és el cas del meu pare". Més endavant hi ha alguna altra cosa per corregir, però ho deixo a les mans dels teus altres lectors o, si més no, de la Roser.
    Abraçades!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Gemma. Ja ho he corregit. Si ja a les primeres frases hi ha tants errors, segur que al reste encara n'hi haurà més...

      Elimina
  2. Ok,
    enhorabona, Marc, per no perdre la il.lusió de continuar aprenent en aquests temps de 'foscor'!!!

    La veritat és que jo (ja t'ho dic d'entrada) ni de bon troç estic a l'alçada de poder corregir-te (el meu nivell ha minvat molt en els darrers anys, seran les influències basques??)
    Ho intento amb al paràgraf que comença per 'RESULTA QUE...'

    Jo crec que hauries de dir:
    'als inicis dels anys 50' si utilitzes el plural o bé 'a principis de l'any 1950' si utilitzes el singular.

    Quan situes les vacances, crec que hauries de suprimir el 'ja' en el troç: 'al juny i ja acabaven al juliol'.

    Quan parles dels raigs de sol, crec que no hauries de fer servir 'miques de' sino 'uns quants raigs de sol'

    No sé, ja et dic que jo no sóc un bon exemple de domini de l'idiona però crec que a casa tens una autèntica 'crack' del tema (el problema és si tindrà temps entre tants nens d'estar a l'alçada!!)
    Ànim, m'ha agradat molt el text

    Petons als 5, tenim ganes de veure-us!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espe, moltes gràcies! Ja he corregit els errors.
      Tens tota la raó, en els temps tan foscos hauria de fer una cosa més aplicada. Però a vegades un està tant fart de tot que necessita fer una cosa que li agradi.
      A veure si ens veuem aviat!

      Elimina